Sturkö

 

Sturkö är den största av öarna och den fasta befolkningen uppgår till ca 1500 personer. Här finns livsmedelsaffärer med ombud för Apotek, Systembolag och Svenska Spel, rökeri och bensin-station. Vidare finns handelsträdgård, örtagård, bageri, flera caféer och en vackert belägen familjevänlig camping.

Karta - Sturkö (pdf)
På sydvästra delen av ön finns stora skogsområden och gott om promenadstigar. Från campingen utgår en markerad strövstig på 3 km. Här och var i skogen stöter man på gamla vattenfyllda stenbrott och mer eller mindre överväxta skravelhögar från stenindustrin som upphörde på 1940-talet. Även om Tjurkö var centrum för verksamheten, fanns det dock en del verksamhet även på Sturkö främst under början av 1900-talet.
Man tror att Sturkö var bebott redan under tidig vikingatid. En silverskatt från 1000-talet upphittad vid Skällö visar på detta, och de s k ”hedningakåsarna” som ligger en bit upp på land, skvallrar också om tidiga bosättningar. (kås=tilläggsplats för båt) Kyrkan är från sent 1800-tal, och står på den plats där den gamla medeltidskyrkan, helgad åt sjöfararnas skyddshelgon S:t Gertrud, tidigare fanns.

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function mysql_connect() in /customers/1/2/2/skargarden.net/httpd.www/sturko.php:85 Stack trace: #0 {main} thrown in /customers/1/2/2/skargarden.net/httpd.www/sturko.php on line 85